El Pont Trencat

El Pont Trencat del Perelló és un indret que guarda molta màgia, de fet encara no s’ha aclarit el motiu del seu estat actual. Una de les versions apunta que aquest pont mai va arribar a estar acabat, altres diuen que van ser els mateixos perellonencs que van destruir-lo per defensar-se de les tropes de Felip IV durant la Guerra dels Segadors l’any 1640. El que sí sabem del cert és que aquest monument històric es troba al Barranc de Tita, concretament a la carretera vella que unia Tortosa i El Perelló pel Coll de l’Alba.

Per completar l’itinerari d’un alt interès històric, aquesta ruta circular també creua per la Via Augusta, construïda pels romans al segle II, per l’Ermita de Sant Cristòfol, pel monument del Coll de les Forques amb motiu dels 13 últims perellonencs que van defensar-se de les tropes Felipistes, pel Molí de Vent de l’any 1564 i, si encara us queden forces, arribar fins a la Torre dels Moros, des d’on tenim una impressionant vista al Delta de l’Ebre.

Distància: 14.3 km

Durada: 2h

Desnivell: 256 m

Dificultat: Fácil

Circular: Sí

La ruta és apta per totes les edats, ideal per fer en família i sense necessitat de requerir una bicicleta especial. Ja que no presenta dificultats ni per l’orientació durant el recorregut ni la dificultat física i en cas que la vulgueu fer més curta, podeu prescindir de la Torre dels Moros. Des del Pavelló Municipal ens dirigim cap a l’entrada sud de la població, passant pel Molí de Vent, just després girem a mà dreta fins a arribar al Coll de les Forques.

Continuant recte ens trobem a una bifurcació on haurem d’agafar el camí de la dreta, és a dir, la carretera vella que unia el Perelló amb Tortosa. Quan arribem al barranc de Tita, trobarem un camí de pedres, uns metres més enllà ja veurem el Pont Trencat. Des d’allà tornem pel camí que puja per la Via Augusta i que ens porta a l’Ermita de Sant Cristòfol. Finalment només ens queda arribar fins a l’entrada Sud de la N-340 i desviar-nos al primer entrador a mà esquerra fins al cim de la muntanya que es troba la Torre dels Moros.